Garnstump

OBS! NY BLOGGPORTAL: http://nouw.com/garnstump

Om garn och virknålar

Publicerad 2014-10-27 10:54:11 i Att tänka på - amigurumi,

Garn och virknål:
 
Det är viktigt att känna till att storleken på amigurumin man virkar kan variera mycket, oavsett hur mönstret ser ut. Det beror på vilken tjocklek på garn man använder och på vilken storlek på virknål man väljer. Ett tunt garn med en liten nål ger en liten amigurumi och ett tjockare garn med en stor nål ger en större amigurumi. Väljer man ett tunt garn och använder en för stor nål så blir det en gles virkning, vilket oftast inte passar när man virkar amigurumis. Väljer man däremot en för liten nål till ett tjockare garn så kan det bli väldigt tätt och svårt att virka. Det bästa man kan göra när man ska välja rätt nål till garnet är att först titta på etiketten på garnnystanet, där ska det stå rekommenderad nålstorlek för just det garnet. Nästa steg är att testa sig fram, prova att börja virka ett par enkla amigurumis med olika nålstorlekar till samma garn och se vilken som blir bäst. 
Ofta står det i mönstret vilket garn och vilken nål som använts samt hur stor amigurumin är när den är klar. Däremot har man inte lika ofta möjlighet att välja exakt samma garn och nål som finns i mönstret eller så vill man ha en annan storlek på amigurumin och då är det bra att veta hur man ska gå till väga. 
 
Den här bilden ger en bra fingervisning om hur det kan se ut när man virkar efter samma mönster men med olika tjocka garn och olika virknålar. Gjorde bara en enkel blomma efter mönstret jag hittade på (3lm + 1sm, 6fm, 2i1 = 12fm, 2i1st + 1fm x6 + 1sm). Den mörkgröna blomman är virkad med 4mm virknål i ett vanligt akrylgarn och den ljusgröna blomman är virkad med 2,5mm virknål i ett bomullsgarn. Mönstret är detsamma på båda blommorna men olika virknålar och olika garner ger olika storlek på blommorna.

Om

Min profilbild

Garnstump (Madeleine)

Virkning är min passion, använder mig av både svenska och engelska mönster. Virkar oftast amigurumi. Gör ofta egna virkmönster, vissa kan du ta del av här - helt gratis! Pysslar ibland med syning och broderi. Välkomna att ta del av min virkskola samt mina egna gratis mönster!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela