Garnstump

OBS! NY BLOGGPORTAL: http://nouw.com/garnstump

Virkningens grunder del 1 - nålar och garn

Publicerad 2014-07-09 15:21:38 i Virkskola,

Det finns ganska många olika virknålar att välja mellan, olika storlekar, material och priser. Så hur ska man kunna välja rätt?
 
Det finns lite olika priser på virknålar. Till en början går det bra med en billig virknål (ofta i plast) som finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer. Ska man virka mycket är det däremot bättre med en mer ergonomisk nål, som den andra från vänster på bilden. Detta för att man kan få ont i händerna/fingrarna av vanliga nålar om man virkar mycket/länge.
De billiga nålarna kan man få för runt 20:- medan den ergonomiska virknålen kostar 80:- på Panduro (i alla fall när jag köpte den).
Så till storleken nu då. Varför finns det olika storlekar på virknålarna? Olika storlekar på nålarna passar till olika tjocklekar på garn. Tunna nålar används till tunnare garn och tjockare nålar till grövre garn. Har du en tunnare nål till ett grovt garn så blir arbetet tätare och med en grövre nål till ett tunnare garn blir det glesare. Här får man prova sig fram en del om hur man vill ha det eller kolla i mönstret där det ska stå vilken virknål man ska använda. Nålstorleken kan också påverka storleken på det du virkar, till exempel vid amigurumi. I mönster på engelska står ofta nålstorleken som en bokstav, till exempel G (på bilden).
Materialet är mest en smaksak och en prissak. Oftast är nålarna i plas eller aluminium men det finns också ergonomiska virknålar. 
 
Nästa steg är att välja ett garn. Garner finns i många olika färger, material och storlekar. Var i denna djungel av garn ska man då börja?
 
En bra start är att börja med 100% akrylgarn (som det på bilden ovan). Red Heart är ett vanligt märke som finns i vanliga affärer (mina köper jag på CityGross). Börja med ett garn som inte är väldigt ljust eller väldigt mörkt att öva på, då ljusa och mörka garner kan vara lite knepigare att se maskorna på. Det här garnet används ofta till amigurumi, filtar och vissa klädesplagg.
 
En annan vanlig typ av garn är 100% bomull, oftast i 50grams nystan. Detta garnet används ofta till dukar, blommor och vissa kläder.
 
etiketten ska all information finnas om garnet. Titta speciellt på den lilla bilden av tre nålar där det står 4-4,5 (på det rosa garnet). Det betyder att en rekommendation att man bör använda en nål i storleken 4,0mm till 4,5mm, men det är inte absolut nödvändigt att följa. På det orange garnet står det 2,5-3,5 och det betyder alltså en nålstorlek mellan 2,5mm och 3,5mm.
Det finns mer information på etiketten till garnet, som till exempel materialet/materialen, tvättråd och vart det är tillverkat.
Vanliga storlekar på nystan är 100gram eller 50 gram, kolla virkmönstret om hur mycket som går åt till det du tänkt virka.
 
Engelska termer:
Virka = crochet
Virknål = crochet hook
Garn = yarn
Akryl = acrylic
Bomull = cotton
Mönster = pattern
Etikett = label

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Garnstump (Madeleine)

Virkning är min passion, använder mig av både svenska och engelska mönster. Virkar oftast amigurumi. Gör ofta egna virkmönster, vissa kan du ta del av här - helt gratis! Pysslar ibland med syning och broderi. Välkomna att ta del av min virkskola samt mina egna gratis mönster!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela